19 February 2015

SL1M trainee Celcom

Hai u all. At last rajin jugak nak menaip untuk 2015 ni. Aku harap rajin terus menjengah untuk update blog.

Just to share lah yang aku baru grad (baru x baru hujung bulan Jun 2014) then convo pada Nov 2014. So, lepas habis study memang x plan untuk cari kerja pun, sebab Ogos tu ada majlis tauliah Kor Suksis. I all memang excited nak tauliah pakai baju istiadat polis warna putih tu ha. So I make sure yang tiada apa halangan untuk I join that tauliah yang jatuh pada 24 Ogos 2014. Remember the date forever! Where I got the title as Inspektor Sukarelawan Simpanan Polis. Tauliah di UiTM Shah Alam. Dan dan dan terima kasih to all my family members yang sudi datang pepagi buta nak tengok I dan seribu lebih lagi anggota suksis seluruh Malaysia berbaris (KIRI KANAN KIRI KANAN) dan sambil memegang erat M16 gituuu.

Okay then lepas dah habis semua tauliah bagai tu, baru lah I all serius dalam pencarian kerja. Ada pergi beberapa interview but x berapa nak kena dengan minat dan lokasi kot. Dan mungkin gaji. HAHAHAHA. fyi, I ni mata duitan hokay! Bukan lah orang kata nak memilih sangat ke, nak banyak songeh ke, just nak kerja yang sesuai dengan kelayakan (maybe) dan paling penting yang aku minat nak buat kerja. Bukan kerja semata-mata nak gaji. Nampak x ikhlas okay.

Dan hingga lah suatu petang sedang tergolek-golek atas katil, HR Celcom named as Hazwani called me offer an interview as SL1M Trainee. Atas sebab memang sedang menanti panggilan untuk interview dan lebih-lebih lagi Celcom kot, company GLC (kan?) pulak, dalam bidang telco. Ahaaa memang sesuai lah dengan bidang hakak. Apa lagi terus grab that opportunity, went to the interview, dapat result on the same day. Taraaa I'm successed! Starting date on 3rd November 2014, sehari selepas convocation day.
Alhamdulillah sangat. Cuma yang x best bila x dapat nak huhahuha sangat dengan geng sebab kena rushing balik KL. Yelahhh esok nya kan dah start kerja. Mesti lah tunjuk bagus on the 1st day. :P

Selama 4 bulan as trainee dalam Celcom, banyak benda aku belajar. Syukur. Walaupun bukan kerja sebenar, tapi we all dapat benefits yang lebih kurang dengan staf biasa. Kerja pun diberi macam kami ni staf (iyer macam staf yang lain jugak). Cuma kami dibayar elaun instead of salary. Without EPF. Fine.
Antara benefits yang kami dapat kan: medical card (AIA), laptop, CMP (sim card free kau guna lah sampai lebam), MC, annual leave, hospitalization & what so ever lah.
Tapi ini just a 1 year contract. So bagi aku macam tiada jaminan untuk kami diserap andai kata dah habis lah nanti kontrak nya dalam bulan 10 akan datang. So better aku cari kerja lain yang permanent, gaji bagi tinggi sikit. Memang bos2 ada cakap U all semua SL1M staff ni akan diserap nanti. Jangan risau. Tapi hitam putih ada? Dan agak lama aku nak tunggu sampai bulan 10 nanti. ermmm maka aku pun mengambil keputusan untuk mengundur kan diri dan dengan yakin nya telah menghantar resign letter (1 month notice).

2 March 2015 new job! yuhuuuu

Later nak update pasal experience dalam Celcom yang aku pikir sangat lah berguna untuk masa2 akan datang. Aku x akan lupakan program ni dan manusia2 yang terlibat. InsyaALLAH.

15 comments:

jack jack said...

Hye.. Nak tanya berapa elaun untuk celcom sl1m sebulan?

^lurve_purple^ said...

assalamualaikum.. nak tanye.. SL1M-Celcom training buat kat semenanjung jer ker ea? and soalan yang same ngan di atas.. elaun sebulan berapa?

Anonymous said...

Salam sis bole cerita tak skop kerja untuk trainee Sl1m clcm.. Jzzkallah
..
-syaz-
Assyakura.blogspot.com

anonymous said...

Salam, nak tanya apa ye soalan yg ditanya time interview celcom sl1m program ni? boleh x share sikit sb ada interview dgn dorg nt..

Unknown said...

Salam.. awk nk tanya. Since sy dpt sl1m di celcom. Mula october ni dh awk.
Dilemma nk terima or x. Harap awk boleh share2 experience di sana.
Sy akan ditmpt di business partner & product service. Sama x awk? :)

Email sy mardhiah4490@gmail.com. nnt bole amek contact no. Ada few ques nk tanya awk if x keberatan :)

Anonymous said...

Celcom SL1M 1.5K, TNB 2K, TM 1K, BOUSTEAD 1.4K, UEM 1.8K.

Anonymous said...

Assalamualaikum, saya dpt sl1m..boleh share pengalaman awak di celcom ? sy ditempatkan bawah customer service

email sy : fatinnurfatin40@yahoo.com

Anonymous said...

Elaun di celcom slim Rm1500. berdasarkan pengalaman saya environment dia mmg best, sngt flexible nak masuk kerja kul brp, kafeteria dia juga best pilihan dan harga murah. Pakaian pn bebas tiada protokol yg ketat, dan tiada majoriti kaum di sini, sama je n foreigner pn sama naik je.. Tapi utk dapat permenant di celcom ssh sbb mostly dia amek contract je..so yg budak2 slim dia lps setahun xjamin pn serap masuk sbb dh culture dia hanya amek contract. Harap dpt mmbantu

syafiqah ashikin said...

Nak tanye sis..mase benti tu bg alasan ape n kne pulang balik alowance ke..?
Ade tak yg pregnant/cuti bersalen mase tu?sbb setahun kan lame..

syafiqah ashikin said...
This comment has been removed by the author.
Izah Azemi said...

Salam..sy dpt pggilan iv utk Sl1M Training kt Celcom..boleh awak kongsi soalan2 yang dia tanya ketika iv? Thank you.

Kak Ton :) said...

salam, boleh saya tahu apa soalan yg ditanya masa iv? thank youu

Kak Ton :) said...

salam, boleh saya tahu apa soalan yg ditanya masa iv? thank youu

Anonymous said...

Salam. Sl1m ni kontrak setahun. Tp boleh ke kita nk quit masa dl kontrak? Kot dpt offer permanent job dr company lain ke. Tak payah bayar ganti rugi ke? And notis sebulan?

Anonymous said...

Camne nk mhon sl1m celcom?